ד"ר איתי גבאי // מנהל מרפאות העיניים, בית חולים בלינסון.
רופא בכיר בתחום הגלאוקומה והקטרקט, מוביל תחום סימולציה רפואית והדרכה כירורגית.
לימודי רפואה: הפקולטה לרפואה, הטכניון, חיפה.
הבחירה ברפואת עיניים: "רפואת עיניים משלבת את המקצוענות הכירורגית והידע הרפואי בצורה הטובה ביותר. מחלות רבות מופיעות ומשתקפות בעיניים ופעמים רבות יובילו לאבחנה של מחלה גופנית שלא מוגבלת לעין בלבד. לחלק מהמחלות בעיניים קיימים ניתוחים פורצי דרך שיכולים להשיב ולשמור על ראיית המטופלים, זו למעשה מטרתנו העיקרית והיא מעניקה סיפוק רב. בשביל 'לייצר' רופא עיניים מומחה, דרושות שנים של השקעה והכשרה, המלוות במחיר משפחתי וכלכלי משמעותי, שלא מתאים לכל אחד. רופאי העיניים מובילים תחומים מקבילים בשל היכולת לשלב בין נוירולוגיה, נוירוכירורגיה, רפואה פנימית ועיניים. רפואת עיניים היא תחום נישתי שדורש לחקור, לחפש ולשמור על הידע שמתעדכן כל הזמן".
התחום שמוביל: "כדי 'לייצר' מנתחי עיניים מעולים, חייבים לפתח דרכים חדשניות להדרכת מתמחים ומומחים. בבילינסון אנחנו בונים מרכז פורץ דרך שמנהל את ההכשרה הכירורגית בכלים טכנולוגיים מתקדמים. באמצעות סימולציה ממוחשבת במציאות מדומה, כלים אודיו-ויזואליים ותדריכים ותחקירים (מחיל האוויר הישראלי) אנחנו מאפשרים למידה פורצת דרך בכל תחומי העיניים ושיפור היכולות הכירורגיות, עוד לפני הכניסה לחדר ניתוח".
מערך העיניים בבילינסון:"המערך מהווה צוות יוצא דופן של מומחים, כל אחד בתחומו. השילוב בין המומחים ברמת הידע וברמה האישית, יוצר מכפיל כוח משמעותי ברמה עולמית, בתחומי הסימולציה, ההדמיה, הבינה המלאכותית, המחקר והכירורגיה, הכל במרכז אחד, תחת קורת גג אחת למען המטופלים".
מקרה: "זכור לי מקרה של עולה חדשה מחבר העמים, שראתה רק בעין אחת, עקב זיהום בעין בילדותה. בעין הטובה חלה החמרה בגין קטרקט. ניתחנו את העין וטיפלנו בקטרקט. כולנו בחדר הניתוח חלקנו את ההתרגשות לנוכח השבת הראייה. הזכות שניתנה לנו לשמר ולשפר את ראייתם של מטופלינו נוגעת ומרגשת אותנו בכל פעם מחדש".
אם לא רפואת עיניים: "אני אדם מאוד טכני ומאוד אוהב לשלב טכנולוגיה, פתרון בעיות ואמנות פלסטית. אם לא הייתי רופא עיניים, אולי הייתי פונה לתחום הנדסי בהייטק או לתחום עיצוב מוצר".
מנתחי עיניים בבילינסון חונכים בימים אלה מרכז הדרכה חדשני וראשון מסוגו בעולם שהוקם בבית החולים לפי שיטות ההכשרה המתקדמות שצברו טייסי הקרב הישראלים. רופאים שהתנסו בשיטה מספרים כי היא משפרת את איכות הטיפול ותורמת לבטיחות המטופלים. "סביבת העבודה של הטייס הבודד בקוקפיט ושל מנתח העיניים העובד תחת המיקרוסקופ מאוד דומים"
ד"ר איתי גבאי מנהל מרכז ההדרכה, לצד ד"ר דולב דולברג שמנתח על הסימולטור | צילום: זיו רביב
עיניים ואור
צילום: עומר קפלן